Teszt » Hajók

4 érv az új Vajda Nova 1000 mellett

2015-02-09
Olimpiai bajnok kenusunk, Vajda Attila több hétig vendégeskedett a szlovák Vajda hajógyártó cégnél, hogy megszülethessen a vállalat legújabb hajóformája, a Vajda Nova 1000-es.

 

1.    Egy olimpiai bajnok kenus által kifejlesztve

Olimpiai bajnokká válni nem egyszerű feladat. Izomfárasztó edzések, állandó fáradtság, mindennapos teljesítés. Megannyi evezéssel töltött óra és kilométerrel a háta mögött azonban Vajda Attila tetemes mennyiségű tapasztalatot halmozott fel, melyet a Vajda hajógyártó cég próbált meg kamatoztatni legújabb versenyhajójában, a Vajda Nova 1000-esben.

2.    A lehető legkomfortosabb hajó

Fontos szempont volt a hajó kialakításánál, hogy a vízen teljesen stabilan álljon, ne dőljön se jobbra, se balra egyensúlyi helyzetben. Már az első betérdelésnél érezhető, hogy a kenuzásnál fontos apró stabilizáló izmok sokkal kevésbé vannak megterhelve, így minden izommunka az előrehaladást teszi lehetővé.

Egy 1000 vagy egy 5000 méteres táv során (amelyre Vajda Attila szerint a leginkább alkalmas a hajó) ugyanis egyáltalán nem mindegy mikor fáradnak el akár a legkisebb izmok is, ami súlyos másodpercekbe kerülhet.

2215_vajda_attila_nova_1000.jpg
 A Római-parton bárki kipróbálhatja a hajót, aki kedvet érez rá

 

3.    Könnyű kormányozhatóság

Bár nagyon stabil hajó, egyáltalán nem magas a felépítése. A hátulja külön meg lett emelve, hogy húzáskor ne húzza be a vízbe a farát, így jóval egyszerűbben lehet kormányozni és futtatni, amely ugyancsak a maximális erőközlésre ad lehetőséget.

4.    Aerodinamikailag tesztelt

A hajóforma kialakításánál figyeltek arra is a tervezők, hogy a menetszél, illetve az aktuális széljárás minél kevésbé gyakoroljon káros hatást a hajóra, könnyedén átfújjon rajta és ne akadjon meg egyetlen pontján sem, ezzel lehetővé téve, hogy minimális kormányzással lehessen haladni vele.

*****
A múlt héten Attila behozta hozzánk saját hajóját, amit a Római-part 35-36-ban bárki kipróbálhat tavasszal, ha pedig megtetszett már az új, 14 kilogrammos versenysúly alatt megrendelheti tőlünk!

*****

Hozzászólások: