Hírek » Kolonics

Gergely István: Az én Kolonics-emlékem

2010-06-10
„Ilyenkor gyakran beugrik Kolonics Gyuri emléke, és bizony mindjárt rögtön a helyére kerülnek a dolgok magamban, annak rendje és módja szerint. Kisugárzása nemcsak saját környezetére és sportágára hatott, hanem azon messze túlmutatott.”
Gergely István két alkalommal lehetett az olimpián győztes magyar férfi vízilabda-válogatott tagja. A Honvéd kitűnő kapusa a kajak.hu-nak elárulta: bár Kolonics Györggyel mindössze kétszer-háromszor találkozott személyesen pályafutása során, mélységesen tisztelte és felnézett a kétszeres olimpiai bajnok, edzések tragikus körülmények között elhunyt kenusra, aki követendő példaként is szolgált számára.

„Mindössze két-három alkalommal volt szerencsém személyesen is találkozni Kolonics Gyurival, egy végtelenül szolid, saját képességeivel és eredményeivel mélységesen tisztában lévő embert ismertem meg benne, aki pontosan tudta, mit ért el. Ráadásul azt el is tudta helyezni, és nem akarta folyamatosan pluszban is bizonyítani eredményeinek és saját magának a fontosságát” – nyilatkozta a kajak.hu-nak Gergely István.

„Azt nem tudom, hiszen annyira közelről nem ismerhettem meg, hogy mennyire volt részéről ez a dolog tudatos és mennyire belülről jövő. Az az alázat és szerénység, ahogyan a sporthoz közeledett, és ahogyan a sikereit kezelte, valamilyen szinten követendő példaképpé tette őt úgy a válogatott, profi sportolók számára, mint az amatőröknek. Értéket és egyben mértéket is adott ő a magyar sportnak és sportban.”

„A mi sportágunkban is olykor nehéz a földön maradni. Ha egy kapus elkap öt lövést, vagy egy mezőnyjátékos dob öt gólt, máris képes a fellegekben járni. Hiába szimpla bajnokiról van szó, egyszerűen nem tudja normálisan kezelni a helyzetet. Nem tagadom, olykor én is képes vagyok elengedni magam, egy-egy jó meccs után többet hinni, képzelni magamról, a teljesítményemről, mint amennyi annak a valós értéke, amennyi munka abban részemről benne van. Ilyenkor gyakran beugrik Kolonics Gyuri emléke, és bizony mindjárt rögtön a helyére kerülnek a dolgok magamban, annak rendje és módja szerint. Kisugárzása nemcsak saját környezetére és sportágára hatott, hanem azon messze túlmutatott.”

Szerző: Emil

Hozzászólások: